TERESA MALAGARRIGA ESCRIU SOBRE UT MÚSICA

La doctora Teresa Malagarriga i Rovira, tot un referent de l’ensenyament musical al nostre país, va assistir als concerts finals de les cantates escolars que van interpretar centenars d’alumnes aquest maig acompanyats per l’Orquestra Infantil de Barcelona.
Volem agrair-li públicament i compartir amb tots vosaltres l’escrit de valoració que ens ha enviat: unes paraules que són per a nosaltres una enorme empenta per continuar treballant de valent en els projectes educatius d’Ut!
Un matinal de luxe al Teatre Poliorama
Teresa Malagarriga i Rovira
Titular emèrita del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Coordinadora des de la UAB del Projecte d’Innovació, formació del professorat i recerca REMIS Sant Cugat. Autora de nombroses publicacions relacionades amb la didàctica de la música, va ser guardonada per l’’Associació d’ensenyants de música de Catalunya (EMCAT) per la seva trajectòria professional de tota una vida dedicada a la didàctica musical.
Els dies 26 i 27 de maig al matí vaig assistir al teatre Poliorama a uns concerts infantils com a àvia acompanyant. Un parell de mesos abans els meus néts de 8, 11 i 13 anys s’havien apuntat a l’Orquestra Infantil de Barcelona en diferents grups segons l’edat. L’objectiu d’aquests grups orquestrals era acompanyar els cantaires infantils provinents d’escoles d’arreu de Catalunya que interpretarien unes cantates al teatre Poliorama, organitzades per Ut Música.
Hi vaig poder gaudir de la música, de l’ambient, de l’alegria d’infants i adults, i de la gran professionalitat del director Sergi Salinas Mongay, que va fer que tot fluís amb una naturalitat excepcional.
Als concerts que jo vaig assistir es van interpretar dues cantates compostes pel mateix director: “La Fàbrica dels colors”, amb cantaires d’infantil i cicle inicial i orquestra amb infants de 8 a 12 anys; i “El meu cos” amb cantaires de cicle inicial i mitjà i orquestra amb joves de 13 a 18 anys.
A causa de les circumstàncies sanitàries actuals, l’orquestra era a l’escenari i els cantaires escolars ocupaven els seients de la platea amb les separacions adequades, uns 300 infants en cada cantata. Només hi havia 6 o 7 persones de públic, familiars dels instrumentistes que havíem anat a ajudar en l’organització.
La música va sonar amb molt bon nivell. En Sergi des de l’escenari va rebre i acomiadar les escoles -mestres i nens- i els instrumentistes. Va dirigir l’assaig i el concert, va fer d’animador -en una de les cantates amb la col·laboració d’una actriu-, i ens va seduir amb un clam únic: la música de les cantates que ell mateix havia compost.
Se’m va fer evident que darrera de tot allò que veia i escoltava hi havia d’haver un projecte ben tramat, molt ben pensat, i que els processos que n’havien fet possible el desenvolupament havien estat fets i viscuts per tots els participants.
Amb aquesta intuïció vaig voler anar a descobrir l’arrel de tot plegat a www.utmusica.cat i allà vaig conèixer els projectes de l’associació Ut Música, més concretament les cantates participatives i els projectes orquestrals intensius. Tot molt interessant.
De fet, vistos els resultats, no podia ser d’un altra manera. Res no és fruit de la casualitat i quan allò que es pensa, es dissenya i es compon des d’una perspectiva musical educadora es posa a l’abast dels que n’han de ser actors, amb uns processos adequats i una coordinació oportuna, tot flueix i se’ns posa de manifest quin és el potencial que tenim entre mans per fer que la música es faci present a les nostres vides essent-ne nosaltres mateixos els intèrprets.
Ben segur que tot plegat va aportar molta alegria i satisfacció a tots els implicats en el projecte, des dels que el van dissenyar fins als que només en vam escoltar el final.
I una vegada més la gran protagonista, la MÚSICA, ens va apropar al seu món d’emocions i sensacions infinites amb tot el que això comporta a nivell individual i col·lectiu, tan als infants com als adults.
Moltes gràcies, professor Sergi Salinas. Podem estar segurs que a aquests petits i joves músics i cantaires els quedarà un record entranyable que perdurarà i un desig profund de seguir tenint la música al seu abast. Personalment valoro molt aquests dos aspectes perquè crec que haurien de ser els objectius prioritaris de qualsevol ensenyament musical.
Enhorabona, i tant de bo que tots plegats puguem seguir gaudint d’aquests projectes durant molt de temps.
25 de juny del 2021