Ut Música som una associació sense ànim de lucre fundada l’any 1998 al barri barceloní del Guinardó.

Amb l’objectiu fonamental de promoure la música i el fer música a qualsevol edat i entorn educatiu i social, hem creat i gestionat diverses agrupacions corals i instrumentals obertes, hem posat en marxa l’escola Ut Centre d’Estudis Musicals –amb un projecte educatiu propi i innovador- i hem desenvolupat multitud de projectes, activitats musicals i cursos de formació tant amb administracions públiques com amb entitats i institucions musicals i culturals d’arreu del país.

Paral·lelament, hem compost i publicat una gran quantitat d’obres musicals per a tot tipus de formacions, la majoria d’elles amb finalitats pedagògiques, estrenades a espais com ara l’Auditori de Barcelona, l’Auditori de Girona, el Palazzo Vecchio de Florència o diversos escenaris de Brussel·les, entre d’altres. Moltes d’aquestes obres han estat interpretades per escoles, conservatoris i formacions corals i instrumentals arreu del Catalunya i de les Illes Balears.

La nostra tasca pedagògica ha estat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa que atorga l’Institut d’Educació de Barcelona, en conveni amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Som membres del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona i formem part del Projecte Educatiu de Ciutat.

Actualment, vertebrem la nostra activitat en 3 eixos principals:

Projectes educatius oberts adreçats a escoles i instituts, fonamentalment cantates conjuntes de composició pròpia, en col·laboració amb agrupacions instrumentals infantils i joves creades expressament per a cada projecte. S’ofereixen als centres educatius de tot el país a través del PAE - Programa d’Activitats Escolars del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona.

Escola de música per a nens, joves i adults, amb un projecte educatiu innovador basat en la premissa d’aprendre música fent música, a partir de la formació instrumental i el treball en conjunts vocals i instrumentals.

Una agrupació orquestral de participació oberta anualment, que treballa per projectes intensius (de febrer a juny). La majoria d’aquests projectes són, precisament, alguns dels esmentats Projectes Educatius Oberts que desenvolupem amb escoles d’arreu del país.

El monjo benedictí Guido d’Arezzo (mort el 1050) va establir la notació de l’escala musical a partir de la primera estrofa de l’himne gregorià conegut com a “ut queant laxis”, prenent la primera síl•laba de cada hemistiqui com a nom de cada nota musical: ut, re, mi, fa….

Així, “ut” va resultar el nom original de la primera nota, que posteriorment i per facilitar la seva pronunciació es va canviar per “do” (tot i que en alguns països com ara França s’ha mantingut el nom d’ut).

“Ut” és una partícula llatina que funciona bàsicament com a conjunció, tot i tenir també funció adverbial.

Per a nosaltres, assenyala tant el punt de partida primigeni de l’ensenyament musical –i per tant l’origen del que ha de partir qualsevol renovació- com la capacitat de sumar forces diverses en un projecte col·lectiu.

L'associació cultural Ut Música està actualment presidida per Sergi Salinas Mongay, també director de projectes educatius d’Ut i de l’Orquestra Infantil de Barcelona.

Titulat pel Conservatori Municipal de Música de Badalona i l’Escola de Música Moderna de Badalona i llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona, ha exercit de professor especialista de música d’Educació Infantil, Primària i Secundària, ha estat professor de Llenguatge Musical i guitarra, i ha dirigit diverses agrupacions corals, conjunts orquestrals i de cambra i grups de percussió a diferents institucions educatives.

Ha compost multitud d’obres corals, orquestrals, de cambra i de percussió per a infants, joves i adults, gran part d’elles amb intencions didàctiques, havent estrenat obres a espais escènics com ara els teatres Victòria, Condal i Poliorama de la capital catalana, així com a l’Auditori de Barcelona i el de Girona, i a diversos escenaris de Brussel·les, Pàdua i Florència. Les seves obres han estat interpretades per diferents agrupacions corals i instrumentals arreu del territori català i de les Illes Balears.

Ha confeccionat llibres didàctics per a l’ensenyament musical i ha estat redactor de diversos articles de la Gran Enciclopèdia de la Música editada por la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Contacte

C/ Amílcar 173-175
08032 – Barcelona
(Horta-Guinardó)

T: 933 478 954
(de les 17 hs a les 21 hs
de dilluns a divendres)

On Som