Ut Música som una associació sense ànim de lucre fundada l’any 1998 al barri barceloní del Guinardó.

Amb l’objectiu fonamental de promoure la música i el fer música a qualsevol edat i entorn educatiu i social, desenvolupem projectes educatius conjunts amb escoles i instituts amb l’objectiu que l’alumne sigui el protagonista i l’agent de l’acció musical. Simultàniament, creem i gestionem agrupacions vocals i instrumentals de participació oberta, tant per a estudiants com per persones sense formació musical prèvia.

Hem compost i publicat una gran quantitat d’obres musicals per a tot tipus de formacions, la majoria d’elles amb finalitats pedagògiques, estrenades a espais com ara l’Auditori de Barcelona, l’Auditori de Girona, el Palazzo Vecchio de Florència o diversos escenaris de Brussel·les, entre d’altres. Moltes d’aquestes obres han estat interpretades per escoles, conservatoris i formacions corals i instrumentals arreu de Catalunya i de les Illes Balears.

Paral·lelament, hem desenvolupat multitud de projectes, activitats musicals i cursos de formació tant per a administracions públiques com per a entitats i institucions musicals i culturals d’arreu del país.

La nostra tasca pedagògica ha estat reconeguda amb el segell de Qualitat Educativa que atorga l’Institut d’Educació de Barcelona, en conveni amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Som membres del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona i formem part del Projecte Educatiu de Ciutat.

Projectes educatius oberts adreçats a escoles i instituts, en forma de tallers i cantates conjuntes de composició pròpia en col·laboració amb agrupacions instrumentals infantils i joves creades expressament per a cada projecte. S’ofereixen als centres educatius de tot el país a través del PAE - Programa d’Activitats Escolars del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona.

Una agrupació orquestral de participació oberta anualment a estudiants d'instrument de 10 a 18 anys. L'OIB treballa per projectes intensius (de febrer a juny), consistents en preparar i interpretar la part instrumental dels Projectes Educatius Oberts amb escoles i instituts d’arreu del país.

El monjo benedictí Guido d’Arezzo (mort el 1050) va establir la notació de l’escala musical a partir de la primera estrofa de l’himne gregorià conegut com a “ut queant laxis”, prenent la primera síl•laba de cada hemistiqui com a nom de cada nota musical: ut, re, mi, fa….

Així, “ut” va resultar el nom original de la primera nota, que posteriorment i per facilitar la seva pronunciació es va canviar per “do” (tot i que en alguns països com ara França s’ha mantingut el nom d’ut).

“Ut” és una partícula llatina que funciona bàsicament com a conjunció, tot i tenir també funció adverbial.

Per a nosaltres, assenyala tant el punt de partida primigeni de l’ensenyament musical –i per tant l’origen del que ha de partir qualsevol renovació- com la capacitat de sumar forces diverses en un projecte col·lectiu.

L'associació cultural Ut Música està actualment presidida per Sergi Salinas Mongay, també director de projectes educatius d’Ut i de l’Orquestra Infantil de Barcelona.

Titulat pel Conservatori Municipal de Música de Badalona i l’Escola de Música Moderna de Badalona i llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona, ha exercit de professor especialista de música d’Educació Infantil, Primària i Secundària, ha estat professor de Llenguatge Musical i guitarra, i ha dirigit diverses agrupacions corals, conjunts orquestrals i de cambra i grups de percussió a diferents institucions educatives.

Ha compost multitud d’obres corals, orquestrals, de cambra i de percussió per a infants, joves i adults, gran part d’elles amb intencions didàctiques, havent estrenat obres a espais escènics com ara els teatres Victòria, Condal i Poliorama de la capital catalana, així com a l’Auditori de Barcelona i el de Girona, i a diversos escenaris de Brussel·les, Pàdua i Florència. Les seves obres han estat interpretades per diferents agrupacions corals i instrumentals arreu del territori català i de les Illes Balears.

Ha confeccionat llibres didàctics per a l’ensenyament musical i ha estat redactor de diversos articles de la Gran Enciclopèdia de la Música editada por la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Contacte

CASAL D’ENTITATS MAS GUINARDÓ
Plaça de Salvador Riera 2
08041 Barcelona

 

On Som