Projectes durant 4 mesos

Amb només 8 assaigs de febrer a maig, els projectes intensius de l’OIB ofereixen cada any als instrumentistes de 10 a 18 anys una vivència única: actuar en grans espais escènics emblemàtics de Barcelona, acompanyant centenars de cantaires d’escoles d’Educació Infantil i Primària d’arreu de Catalunya.
Una experiència enormement motivadora a través del repte col·lectiu, el treball conjunt i el gaudi compartit!

Una orquestra oberta a tothom

Cada any obrim una nova convocatòria de participació que inclou, a més d’instruments de vent i de corda, pianos i teclats i una gran secció de percussió, on hi tenen cabuda estudiants d’altres instruments com guitarra, flauta de bec, acordió, etc. Per participar-hi, només cal tenir almenys 3 anys d’instrument, sense passar cap prova de nivell: adaptem constantment les partitures als coneixements, l’evolució i el ritme de treball de cada participant

Estructura i funcionament

Secció de PETITS: de 10 a 12 anys / Secció de GRANS: de 13 a 18 anys

FLAUTA TRAVESSERA / OBOÈ / FAGOT / CLARINET / SAXÒFON / TROMPA / TROMPETA / TROMBÓ / VIOLÍ / VIOLA / VIOLONCEL / CONTRABAIX / PIANO / PERCUSSIÓ (on s’hi poden incorporar altres estudiants)

Els projectes de l’OIB consisteixen fonamentalment en la preparació i interpretació de la part instrumental de cantates en col·laboració amb escoles d’Educació Infantil i Primària de tot Catalunya (els alumnes de les quals n’interpreten la part vocal). Formen part dels Projectes Educatius d’Ut, reconeguts amb el Segell de Qualitat Educativa i inclosos al Programa d’Activitats Escolars del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona.

INSCRIPCIÓ: L’OIB no té una plantilla estable de músics: cada any s’obre una nova convocatòria de participació, en la que els interessats s’inscriuen al projecte o projectes concrets que volen. Al desembre es fan públics els projectes de l’any següent i s’obre la inscripció a través d’aquesta web. L’admissió es realitza per ordre d’inscripció (sense proves d’accés) i no comporta cap compromís respecte d’edicions futures. > VULL INSCRIURE’M 

ADAPTACIÓ I SEGUIMENT: Amb l’assessorament d’un equip de professors de cada instrument, a cada nova edició adeqüem les partitures –de composició pròpia- a les edats i nivells dels participants. Paral·lelament, mantenim un contacte directe amb la família i el professor d’instrument de cada participant, per fer un seguiment de la preparació de les partitures i readaptar-les si cal.

CALENDARI: 8 assajos per projecte, de febrer a maig, establerts cada 15 dies en diferents dies de la setmana per no destorbar d’altres activitats dels participants / Concerts l’última setmana de maig o la primera de juny

MATERIALS I QUOTA: Per treballar les cançons a casa i amb el seu professor d’instrument, cada participant rep un llibre, un CD i les partitures de cada projecte. La participació té una quota única de 37€ (independentment del nombre de projectes als que s’inscrigui) que inclou tots aquests materials, els assajos, els concerts i la indispensable festa de comiat!

L’OIB compta amb el suport de l’Institut d’Educació i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Orquestra Infantil de Barcelona, fundada per Ut l’any 2017, és el fruit de les moltes experiències prèvies organitzant agrupacions instrumentals obertes a tots els estudiants de música, expressament formades per als diversos projectes musicals que des de 1998 hem desenvolupat amb escoles i instituts de la ciutat.
L’èxit continuat d’aquestes experiències, juntament amb el fet que Barcelona no comptava amb una orquestra infantil representativa de la ciutat, va donar lloc a l’OIB, essent l’única agrupació orquestral infantil independent d’escoles de música, de participació oberta a tots els estudiants d’instrument en edat infantil i amb una programació adreçada a la ciutat en conjunt.
Des de la seva fundació, aquesta iniciativa promoguda i gestionada per Ut ha comptat amb el recolzament de l’ajuntament de Barcelona, a través dels seus Instituts d’Educació i de Cultura.

La direcció artística de l’OIB està a càrrec de Sergi Salinas Mongay, director de projectes i president fundador d’Ut Música. Titulat pel Conservatori Municipal de Música de Badalona i l’Escola de Música Moderna de Badalona, i llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona, ha exercit de professor especialista de música d’Educació Infantil, Primària i Secundària, ha estat professor de Llenguatge Musical i guitarra, i ha dirigit diverses agrupacions corals, conjunts orquestrals i de cambra i grups de percussió a diferents institucions educatives.
Ha compost multitud d’obres corals, orquestrals, de cambra i de percussió per a infants, joves i adults, gran part d’elles amb intencions didàctiques, havent estrenat obres a Barcelona, Girona, Brussel·les, Pàdua i Florència. Ha confeccionat llibres didàctics per a l’ensenyament musical i ha estat redactor de diversos articles de la Gran Enciclopèdia de la Música editada por la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Un cop complerts els 18 anys, els membres de l’OIB poden passar a formar part de EL PROJECTIL, una agrupació professional jove dedicada a desenvolupar projectes educatius per a Educació Secundària. Amb assaigs discrecionals organitzats en funció de cada projecte, els membres de EL PROJECTIL no paguen cap quota per participar-hi, sinó que cobren per cada concert que fan, esdevenint així una primera porta al món professional de la música. +info

Com a part d’Ut Música, l’OIB compta amb una consolidada estructura pedagògica i un professorat especialitzat, per oferir de manera complementària als participants que ho desitgin formació i reforç instrumental i musical al llarg de tot el curs escolar.
Amb un projecte pedagògic innovador basat en la premissa d’aprendre música fent música, desenvolupem un model formatiu centrat en l’instrument, integrant l’aprenentatge del Llenguatge Musical dins les classes individuals d’Instrument, que poden complementar-se amb la participació a conjunts instrumentals i vocals diversos. Aquesta estructura també ofereix espais formatius previs a partir dels 3 anys. +info

Activitats recents

JA ESTÀ OBERTA LA INSCRIPCIÓ A L’OIB 2020

JA ESTÀ OBERTA LA INSCRIPCIÓ A L’OIB 2020

Si tens entre 9 i 18 anys i toques un instrument, apunta't…

TERESA MALAGARRIGA ESCRIU SOBRE UT MÚSICA

TERESA MALAGARRIGA ESCRIU SOBRE UT MÚSICA

Teresa Malagarriga, doctora en didàctica musical, escriu un article sobre els projectes…

NOU CALENDARI REDUÏT DE L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

NOU CALENDARI REDUÏT DE L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

Retardem els assajos i els reduïm a 4 trobades intensives a l'abril…

NOU VÍDEO DE L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

NOU VÍDEO DE L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

Retardem els assajos i els reduïm a 4 trobades intensives a l'abril…

INSCRIPCIÓ OBERTA A L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

INSCRIPCIÓ OBERTA A L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA 2021

Si tens entre 9 i 18 anys i toques un instrument, apunta't…

Què en diuen

Moltes gràcies per tantes oportunitats i bones estones que ens continueu oferint i moltes felicitats per haver-vos superat novament!
Albert Díaz Mota
Estem molt contents i sorpresos de l ‘excel·lent resultat que heu aconseguit, i de la motivació que posaven els músics. Us felicitem per aquest magnífics projectes i esperem que els pugueu continuar durant molt de temps.
Pura Sáez
Quan la nostra professora d’instrument ens va parlar de l'OIB, ja ho va fer amb l'entussiasme que l'oportunitat es mereixia, però tota previsió ha quedat curta: la Maria s'ho ha passat pipa, i ha après molta música!
Rita Viaplana

Contacte

C/ Amílcar 173-175 -08032- Barcelona
(Horta-Guinardó)

Email: oib@utmusica.com

T: 933 478 954
(de les 17h a les 21h de dilluns a dijous)